wtorek, 9 kwietnia 2013

Suflet grejpfrutowy

Suflet + grejpfrut = idealny deser.
Znaczy pewnie jak dla kogo , ale dla mnie coś bardzo fajnego .I jeszcze wiele do tego nie potrzeba.
Bo tylko:
-jedno jajo
-2 łyżki cukru
-jeden grejpfrut
-kilka kropel amaretto (jak kto woli)
Grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Następnie owoc przekroić w 1/3. Środek usunąć i wycisnąć z niego sok (tylko sok bez pestek i miąższu). Zagotować go i odparować tak żeby zostały 2 łyżki syropu. Żółtko utrzeć na puszystą masę z połową cukru . A białka ubić z pozostałym cukrem . Do masy z żółtek dodać syrop z owocu i kilka kropel likieru Amaretto. Połączyć delikatnie z białkami i przełożyć do skórki cytrusa. Piec ok 15 minut .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz