poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Czekoladowe fondant z sosem pomarańczowym i malinami

Widać , komórkowe zdjęcie ze szkolnego konkursu. Mój deser miał zawierać : pomarańcze, mięte, maliny i czekoladę . Wszystko to zawiera oczywiście w różnych proporcjach i pod różnymi postaciami. Czekoladowe fondant to ciasto które po jego przekrojeniu powinno być płynne lub pół płynne. To taki suflet tylko,że łatwiejszy. Sos pomarańczowy to jest mój sposób na sos francuski do naleśników .W mojej wersji bardzo aromatyczny i alkoholowy (mamusia lubi takie desery). Świeże maliny ,które zostały posypane cukrem pudrem by były słodsze i ubogo jeden listek świeżej mięty.
Czas na przepis
Fondant :
50 g czekolady gorzkiej
50g masła
1 jajko
30g cukru
1łyż kakao
Czekoladę wraz z masłem i kakao rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Jajko ubijamy z cukrem i łączymy z masą czekoladową. wypełniamy naczynia do sufletów ok 1/2 wysokości i wstawiamy na ok 7 minut do nagrzanego piekarnika w 180 *. Wszystko zależy od piekarnika czasem trzeba dłużej przetrzymać ,czasem krócej . jeśli zauważycie że wasz wierzch jest już święty ,wiecie że już czas wyjąć . Od razu na talerze wykładamy  i jemy !
Sos :
2 pomarańcze
1/2 cytryny
50g masła
70 ml wódki cytrynowej
40 g cukru
Pomarańcze parzymy , obieramy ze skórki i wyciskamy sok . Na patelni rozpuszczamy cukier i sok z połówki cytryny .Gdy się zrobi syrop dodajemy skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy .Czekamy aż wszystko zacznie pachnieć i gęstnieć lekko .Dodajemy wtedy masło i na końcu alkohol .Ściągamy z ognia i przecedzamy przez  gęste sito . Dużą ilością sosu traktujemy ciastko i na koniec trochę malin i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz