wtorek, 22 listopada 2011

Cycki cygańskie :D

Niestety zdjęcia nie posiadam ,ale później powinnam wstawić . Nazwa tego ciasta od dawna mnie śmieszy. Choć uwielbiam to ciasto .Nie jest trudne ,ale nie jest klasykiem .Więc tak :
Ciasto
-6 jaj
-200g cukru (może być mniej)
-1/2 szklanki wiórek kokosowych
-1/2 szklanki maku
-ok 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
-mleko +2 budynie waniliowe
-lub krem do karpatki +mleko
Wierzch
-paczka okrągłych biszkoptów
-polewa czekoladowa
Ciasto jest typem biszkoptu tyle że zamiast mąki daje się kokos i mak. Białka ubić na sztywno.Dodać cukier .Ponownie ubić do zniknięcia grudek.Dodawać po jednym żółtku do masy. Wsypać kokos i mak i wymieszać łyżką. Masę wylać na blachę natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (ok .180 stopni).Zrobić budyń (tak jak jest napisane na opakowaniu) lub kupić krem do karpatki 5 minut (wolę ten drugi sposób jest szybki ,ale też smaczniejszy od samego budyniu).Na ostudzone ciasto wyłożyć krem .Poukładać biszkopty ,jeden przy drugim .Roztopić polewę i wylać ją na biszkopty.Na górę można poukładać sparzone rodzynki tak by wszystko prezentowało się jak "cycki". Jedno z moich ulubionych ciast. :)
Czas przygotowania : ok. 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz