poniedziałek, 23 stycznia 2012

Wiosenny tort cytrynowo-bazyliowy


To jest tort, który zrobiłam w weekend na 21 urodziny mojej drużynowej . Jest bardzo świeży i mało słodki. Wyglądem przypomina dziecinny tort ,lecz od czasu do czasu można takie zrobić :) To jak zwykle przepis:
Biszkopt : (na formę o śr. 16 cm)
-3 jajka
-100 g cukru
-150g mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
-można dodać olejek cytrynowy oraz cukier wanilinowy
-1 łyżka oleju
Krem cytrynowo-bazyliowy
-3 cytryny
-cukier wanilinowy
-500g śmietanki 36 % kremówki
-1 skórka z cytryny
-200g cukru
-pęczek bazyli
-250g serka mascarpone
Ponadto:(dekoracja)
-pisaki do dekoracji
-biedronka na liściu (z cukierni Sowa)

Tym razem jest to przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia ,czyli tradycyjny. Żółtka ucierać mikserem przez 10 minut z cukrem .Pod koniec dodać sok z cytryny i olejek . Przesiać mąkę i wymieszać delikatnie rózgą . Białka ubić na sztywną pianę i wszystko ze sobą połączyć na końcu dodać olej. Wylać na wysmarowaną masłem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 min.

Krem zaczynamy od utarcia cukru z bazylią(z tej oddzielamy liście od łodyżek ,ale wrzucamy całość). Ucieramy to tak długo by cukier zrobił się zielony. Wszystko wrzucić do garnuszka ,dodać sok z 3 cytryn i skórkę z cytryny następnie zagotować . Zdjąć z ognia ,przecedzić i wystudzić . Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną z dodatkiem cukru wanilinowego .Powoli wlewać wystudzoną cytrynową miksturę ,tak by się nie zważyła(zostawić trochę mikstury by nasączyć biszkopt). Cały czas miksując. Na końcu dodać serek mascarpone .

Biszkopt przekroić na dwie części (Jedną trochę zmniejszyć za pomocą noża). Większą pozostawić w blasze. Zalać do połowy kremem ,położyć na wierzch mniejszą na środku (by po zalaniu nie było widać spodu z boku tortu). Zalać resztą kremu ,wyrównać . Wstawić do lodówki na ok pół godziny . Udekorować i gotowe :) (Dekoracja wygląda zabawnie i w czasie panującej chlapy poprawia humor)
ps.Ciężko się dekoruje tymi pisakami. Lecz jeśli nie mamy innego pomysłu ,to naprawdę są ok .

1 komentarz:

  1. Tort był cudowny!
    Wygląd taki, że normalnie aż żal było go kroić, ale wygrała chęć spróbowania. Smak jeszcze lepszy niż widok ;)
    Dziękuję ślicznie :*
    b.

    OdpowiedzUsuń